Deze gastles werd op 19 juli 2019 verzorgd door Luc Verhamme en Joost Tellman. Luc werkt bij het 3D Lab van het Radboudumc en Joost is een voormalig student van 3D Ambacht, die na daar een stage te hebben gelopen, ook bij het 3D Lab werkt.

Luc Verhamme vertelde over het 3D Lab en hoe zij verschillende 3D scan- en printtechnieken toepassen binnen de gezondheidzorg. Het zijn grofweg dezelfde technieken die we leren bij 3D Ambacht.

Luc Verhamme
Luc Verhamme

Zo gebruiken ze verschillende 3D scan technieken voor het in beeld brengen van het menselijk lichaam. Ze maken onder andere gebruik van een opstelling met camera’s en een geprojecteerd raster, om zo binnen 2 milliseconden een hoofd te digitaliseren. Deze scan kunnen ze dan gebruiken om voor en na operaties de veranderingen in uiterlijke structuren te vergelijken.
Ze scannen niet alleen het uiterlijk van een patiënt, maar ook de binnenste structuren van een lichaam. Dit doen ze door middel van een MRI- of CT-scan. Deze beelden kunnen dan ook in 3D worden omgezet, om zo een goede visuele weergave te geven van het gescande lichaamsdeel. Dit biedt de mogelijkheid om de operatie heel nauwkeurig voor te bereiden waardoor een beter eindresultaat wordt behaald. Daarnaast blijkt ook nog eens dat een operatie in veel gevallen minder tijd vergt

Van 3D printen wordt ook goed gebruik gemaakt. Ze gebruiken een filamentprinter voor prints die niet in het lichaam gebruikt worden, bijvoorbeeld ter visualisatie voor arts of patiënt, of een negatief van een borst welke tijdens een borstreconstructie als mal gebruikt kan worden.
Voor onderdelen die tijdelijk in het lichaam gebruikt moeten worden, zoals hulpstukken voor bij het boren, tijdelijke tandprotheses, gebruiken ze een vloeistofprinter. Het materiaal wat ze hier gebruiken, is biocompatibel en is dus getest voor dit doeleinde.
Wanneer het kan, als er voldoende tijd is om de operatie voor te bereiden, wordt er ook geprint met titaniumpoeder. Dit wordt vooral gebruikt bij patiënten welke bijvoorbeeld een amputatie van een been hebben gehad. Er wordt dan een op maat gemaakt implantaat uit titanium ontworpen en geprint door een extern bedrijf. Dit blijft dan wel in het lichaam achter.

Qua modelleersoftware beschikken ze over diverse pakketten, gericht op hun specifieke taken. In de voorbereiding van operaties, worden de gescande beelden in de software geladen en voorbewerkt, zodat de arts alleen maar de dingen hoeft te veranderen die bij zijn of haar eigen expertise liggen.

Joost Tellman vertelde over zijn ervaring bij zijn stage en hoe hij de KVS-methode voor zichzelf heeft toegepast. Hij vertelde over de handvatten die hij heeft gebruikt, om op zijn stageplek goed zijn werk uit te kunnen voeren. Het belangrijkste wat hij mee geeft, is dat je duidelijk moet communiceren over wat jij zelf wel en niet kan en wat er op de werkplek zelf mogelijk is. Zo zat hij eerst op een kamer zijn werk uit te voeren, waar veel mensen kwamen om over gerelateerde onderwerpen te praten. Dat leidde hem af om zijn werk te doen, omdat hij het gevoel had alles mee te moeten krijgen. Dit hebben ze, na overleg, opgelost door een andere werkplek te zoeken met minder afleiding. Daarnaast helpt het hem ook om met oortjes in naar muziek te luisteren. Zo heeft hij dus een strategieën gevonden die hem helpt zijn valkuil te overkomen.

Een andere valkuil waarvoor hij een strategie heeft gevonden, gaat over zijn werktijden. Door om 8:00h te beginnen is het nog rustiger op de fietsroute naar het werk. Hierdoor komt hij met een minder vol hoofd aan op het werk.

Ook liet Joost nog een video zien van Kelly McGonigal, over hoe je stress voor je kan laten werken (Kelly McGonigal: How to Turn Stress Into an Advantage https://www.youtube.com/watch?v=YCzbjsYc03Q )
Hij heeft zelf veel gehad aan het zien van deze video, het was alsof het kwartje voor hem viel. Dankzij deze bewustwording, dat stress ook positief kan werken, ziet hij minder op tegen taken die nieuw en spannend kunnen zijn.

Dit artikel is geschreven door Jaap Thooft, deelnemer bij 3D Ambacht.

Volg ons via :