Vandaag kwam een oud docent langs van 3D Ambacht, namelijk Marco Heezen. Marco is eigenaar van de kunststofshop in Zevenaar en leverde, dankzij zijn kennis in de wereld van kunststoffen, het lesmateriaal over filament en materialen.

Zijn presentatie, kwam in de basis overeen met de lesstof waar je bij 3D Ambacht mee te maken krijgt, maar er zat ook veel extra kennis bij. Marco had voor de presentatie namelijk een doos vol met verschillende materialen meegenomen. Door te zien en te voelen hoe divers de verschillende soorten plastic zijn, krijg je toch een beter gevoel voor het materiaal dan er alleen over te lezen.

Wat voor 3D printen vooral interessant is, is hoe filament fabrikanten met plastics om gaan. Het grootste deel van bijvoorbeeld PLA-filamenten is gelijk aan elkaar, waarbij het verschil hem zit in kleine toevoegingen aan het basisrecept. Deze toevoegingen zorgen ervoor dat elk filamentmerk net anders zal werken. De ene heeft bijvoorbeeld een matte afwerking terwijl een andere zal glanzen, kleine verschillen in optimale gebruikstemperatuur of een hogere hardheid. Grotere verschillen in receptuur zullen zorgen voor nieuwe producten, zoals bijvoorbeeld houtfilament of koperfilament. Maar ook die kunnen per fabrikant natuurlijk weer verschillen.

Als je graag iets wil maken met kunststof, zou 3D printen een uitkomst kunnen zijn. Maar Marco heeft ook laten zien hoeveel andere manieren er zijn, een simpel plaatje hoef je bijvoorbeeld niet te printen. Afhankelijk van je wens is het dus een goed idee om uit te zoeken wat je nodig kan hebben en welke eigenschappen je nodig hebt in je ontwerp. 3D printen is te zien als één van de opties in de wereld van het creëren, maar er zijn ook vele andere.

Dit artikel is geschreven door Jaap Thooft, deelnemer bij 3D Ambacht.

Volg ons via :